Go Back
Mleko od lešnika - Biljno mleko

Biljno mleko od lešnika

Domaće mleko od lešnika je savršeno kremast, prirodno sladak i potpuno biljni napitak koji možete lako pripremiti kod kuće. Bez aditiva, konzervansa i nepotrebnih dodataka – ovo mleko je čisto zadovoljstvo u čaši! Sjajno se kombinuje sa kafom, žitaricama, smutijima, ili kao dodatak kolačima. Možete ga prilagoditi svom ukusu - gušće, slađe, ili sa dodatnim aromama poput vanile, cimeta ili kakao praha.
Vreme Pripreme 10 minutes
Vreme Spremanja 0 minutes
Potapanje 8 hours
Porcije: 1 Litar
Obrok: Drinks
Kuhinja: Domaća
Kalorije: 100

Sastojci
  

  • 150 g Lešnik (po želji, pola može biti pečeno za jaču aromu)
  • 1 l Voda 500 ml za blendiranje + do 500 ml za razređivanje
  • Urme bez koštica: 2 kom (opciono, za prirodnu slast)
  • 1-2 g So prstohvat
  • ½ kašičice Vanila ekstrakt ili prah opciono

Posuđe

  • Snažan blender
  • Vrećica za biljna mleka ili gaza + fina cediljka
  • Velika činija
  • Staklena boca sa poklopcem (min. 1 litar)
  • Kuhinjska vaga ili merna šolja
  • Levak (opciono)

Method
 

  1. Potopite lešnik
    U posudu stavite 150 g sirovog lešnika i prelijte hladnom vodom. Ostavite da odstoji 8–12 sati ili preko noći.
  2. Isperite i ocedite
    Nakon potapanja, bacite vodu, pa lešnik isperite pod mlazom sveže vode.
  3. Blendirajte
    U blender stavite isprani lešnik, 500 ml sveže hladne vode, prstohvat soli, urme i vanilu ako koristite. Blendajte 60–90 sekundi dok ne dobijete glatku, kremastu smesu.
  4. Procedite
    Smesu sipajte u vrećicu za biljna mleka (ili gazu iznad činije) i nežno cedite dok ne ostane suva pulpa.
  5. Razblažite po želji
    U dobijeno mleko dodajte do 500 ml vode (manje ako želite gušći napitak). Dobro promešajte.
  6. Sipajte i čuvajte
    Prespite mleko u sterilnu bocu, zatvorite i čuvajte u frižideru do 4 dana. Dobro protresite pre svake upotrebe.

Video

Beleške

Brža verzija: Potopite lešnike 30 minuta u vrlo toploj vodi - biće nešto manje svilenkasto.
Pečeni lešnik: Pečenje 8-10 min na 170°C daje mleku aromu nutele.
Led za osveženje: Dodajte led prilikom blendiranja za svetliju boju i svežiji ukus.
Duplo ceđenje: Za ultra glatko mleko procedite dvaput.
Koncentrat za kafu: Koristite 150 g lešnika na 750 ml vode i razblažujte po potrebi.
Zaslađivanje: Umesto urmi - javorov sirup, med (ako nije striktno veganski), eritritol ili stevija.
Aromatizacija: Dodajte cimet, kakao prah ili koricu pomorandže za desertnu varijantu.
Homogenost: ¼ kašičice lecitina pomaže protiv razdvajanja.
Iskoristite pulpu: Osušite je i koristite kao brašno za kolače, kekse ili granolu.
Sterilizacija: Sterilišite bocu pre sipanja napitka - to značajno produžava svežinu.