Sastojci
Posuđe
Method
- Potopite lešnikU posudu stavite 150 g sirovog lešnika i prelijte hladnom vodom. Ostavite da odstoji 8–12 sati ili preko noći.
- Isperite i ocediteNakon potapanja, bacite vodu, pa lešnik isperite pod mlazom sveže vode.
- BlendirajteU blender stavite isprani lešnik, 500 ml sveže hladne vode, prstohvat soli, urme i vanilu ako koristite. Blendajte 60–90 sekundi dok ne dobijete glatku, kremastu smesu.
- ProcediteSmesu sipajte u vrećicu za biljna mleka (ili gazu iznad činije) i nežno cedite dok ne ostane suva pulpa.
- Razblažite po željiU dobijeno mleko dodajte do 500 ml vode (manje ako želite gušći napitak). Dobro promešajte.
- Sipajte i čuvajtePrespite mleko u sterilnu bocu, zatvorite i čuvajte u frižideru do 4 dana. Dobro protresite pre svake upotrebe.
Video
Beleške
Brža verzija: Potopite lešnike 30 minuta u vrlo toploj vodi - biće nešto manje svilenkasto.
Pečeni lešnik: Pečenje 8-10 min na 170°C daje mleku aromu nutele.
Led za osveženje: Dodajte led prilikom blendiranja za svetliju boju i svežiji ukus.
Duplo ceđenje: Za ultra glatko mleko procedite dvaput.
Koncentrat za kafu: Koristite 150 g lešnika na 750 ml vode i razblažujte po potrebi.
Zaslađivanje: Umesto urmi - javorov sirup, med (ako nije striktno veganski), eritritol ili stevija.
Aromatizacija: Dodajte cimet, kakao prah ili koricu pomorandže za desertnu varijantu.
Homogenost: ¼ kašičice lecitina pomaže protiv razdvajanja.
Iskoristite pulpu: Osušite je i koristite kao brašno za kolače, kekse ili granolu.
Sterilizacija: Sterilišite bocu pre sipanja napitka - to značajno produžava svežinu.